Hnětýnky, pečivo, které se tradičně peklo na podzim nebo o Velikonocích, nejčastěji k oslavám posvícení, kdy hospodáři sklidili úrodu a mohli si dovolit péct drahé pečivo z mnoha vajec a másla. Oslava posvícení byla časem hojnosti, a proto bylo ideální příležitostí připravit tuto sladkou a zdobenou specialitu, která je dodnes typická pro některé oblasti Jižních Čech, například Prachaticko a Strakonicko. Hnětýnky se pekly jako symbol hojnosti a měly i společenský význam; dívky je pekly chlapcům na posvícenské muzice jako příslib k posvícenskému obědu.
Dnes už se naštěstí těšíme hojnosti pravidelně, ale hnětýnky jsou pořád symbol něčeho svátečního a protože je podzim takové malebný čas, dali jsme se do pečení i my. Posuďte sami jak nám to šlo.










Comments are closed